Adhoc Cultura

ARALABHACKING REPTES DE FUTUR

dimarts, 24 d’agost del 2021

Noves maneres de treballar i crear tot i la complexa realitat financera i de recursos humans dels museus. Un enfoc radicalment horitzontal i trencador, per la manera de treballar i pensar, que permet plantar la llavor de canvi en les ments dels participants.

L’ARALAB HACKING va ser un primer pas per retornar els museus a les comunitats joves, per trobar noves maneres de treballar i crear tot i la complexa realitat financera i de recursos humans dels museus. Un enfoc radicalment horitzontal i trencador, per la manera de treballar i pensar, que va plantar la llavor de canvi en les ments dels assistents, per trencar amb les normes, sacsejar-ho tot i generar moments de tensió i reflexió enriquidors on tothom va ser escoltat i respectat. Un espai segur per promoure el canvi i acostar la cultura i el patrimoni als joves (et deixem aquí el vídeo resum de la jornada).

Aquesta primera edició va permetre veure l’anhel de canvi en el funcionament i en les propostes dels museus que van participar i, alhora, va permetre identificar un seguit de punts de millora i també reptes de futur que cal compartir per seguir progressant a través de la inclusió participativa i la mentalitat oberta.

Per assegurar la màxima objectivitat en aquesta valoració de la jornada, es va demanar tant als museus participants com al grup de joves que completessin una breu enquesta. D’aquesta, n’hem extret les aportacions del primer paràgraf i els següents punts de millora, que revisarem de cara a la propera edició:

·         És interessant replantejar o revisar la duració de cada etapa (potser dividint la jornada en 2 dies). Val molt la pena poder dur a terme sessions prèvies amb l’equip mentor o adaptar el nivell de concreció al nivell de desenvolupament de la proposta.

Pel que fa a la valoració dels museus, Museu de l’Empordà, Museu d’Art de Girona, Ecomuseu la Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu del Ferrocarril, Els museus d’Esplugues, El Museu municipal de Montcada, tots realitzen una bona valoració de la jornada tal com demostren les gràfiques que podeu consultar aquí .

ELS RESULTATS DE LA JORNADA

El Museu de Montcada, amb MONTCADA D.I.Y., és la proposta guanyadora que rebrà el mentoratge d’Adhoc Cultura per a poder implementar el projecte. Un projecte que va destacar d’entre el total de 6 avantprojectes pensats per fer match amb els joves (Mira el Vídeo de les  presentacions del Museu).

La decisió s’ha basat en la rellevància del projecte; la seva capacitat per crear xarxa entre la ciutadania, els joves i els equipaments patrimonials del municipi, per crear un projecte que generi sentiment de pertinença, una millora de l’autopercepció i de la percepció de la ciutat; la viabilitat, tant en termes de sostenibilitat econòmica com temporal i social; i la seva capacitat de transferència. Pel seu valor social, per la projecció que aporta al museu i al patrimoni del municipi, per la implicació dels joves com a agents creadors autònoms i per la seva sostenibilitat.

REPTES DE FUTUR

Una vegada assolits els objectius incials AraLab d’Adhoc Cultura

  • Establir i organitzar el mentoratge al Museu de Montcada per a la seva implementació i articular una proposta de seguiment amb la resta de museus per aconseguir que almenys 3 dels 6 projectes presentats puguin fer-se realitat en un any vista.
  • Alliberar les eines i la metodologia alhora que promocionar-ho perquè els museus puguin incorporar-ho com a estratègia per fer front als seus reptes, ja sigui de planificació o com a proposta de desenvolupament.

Estudiar la rèplica de jornades similars, ja sigui per grups de museus (xarxes, museus d’una comarca…) o per a un sol museu. Així com aplicar la metodologia per a altres reptes de Museus (Gent Gran, Educació, Governança, Accés…).


Descobreix el nostre espai de suport mutu en el sector cultural, una proposta que neix de la preocupació i de les dificultats que han d'afrontar els diferents actors de l'escenari cultural davant d'un context marcat per la incertesa, el canvi i la inestabilitat. Un espai on alliberem els nostres aprenentatges, eines i metodologies. Una proposta d'acompanyament personalitzat en la cerca de recursos i d'informació d'interès per a agents culturals en el marc d'un context de gran incertesa