Adhoc Cultura

Zoom, Genially i Jamboard tres aliats inesperats fa un any

dimecres, 3 de març del 2021

Lo important i essencial no és la eina si no l´ús que en podem fer per donar resposta als reptes educatius que afrontem.

Aviat farà un any que ens hem hagut de posar les piles. Adaptar-nos en temps rècord. Emprar eines digitals com mai. Trobar-nos per pantalles. Reduir les sortides. Paralitzar moltes visites a museus… Com podem afrontar aquesta realitat en els serveis educatius dels museus i espais patrimonials? O millor dit, quines eines virtuals ens poden servir per crear experiències realment significatives i memorables?

Molts dels recursos que s’estan utilitzant en diversos àmbits ja fa temps que estan en marxa i no van ser concebuts per utilitzar-se en cultura, però és especialment ara quan els podem treure partit. Això sí, és necessària la imaginació i la voluntat d’aprendre noves maneres de fer, pensar i crear.

Lo important i essencial no és la eina si no l´ús que en podem fer per donar resposta als reptes educatius que afrontem.

ZOOM

Mundialment coneguda plataforma de videoconferències. Per què l’utilitzem? En som autèntiques expertes i la fem servir per reunions internes però especialment per organitzar formacions, planificar i executar seminaris, jornades, cicles de conferències, dinàmiques participatives, visites guiades virtuals i un llarg etcètera. Com? Combinem Zoom amb un seguit d’eines complementàries que ens permeten dur a terme tot el que se’ns acudeix o necessiten els nostres clients ! Prop de 400 joves treballant en 10 sales que a la vegada es dividien en 10 grups de treball ? moltes coses son possibles amb Zoom si hi afegeixes els ingredients oportuns -> Zing Day 2020

GENIALLY

Deixar enrere els continguts lletjos és possible gràcies a aquesta plataforma pensada per millorar l’estètica i l’ús de presentacions al món educatiu i comunicatiu. Per nosaltres és l’eina perfecta per convertir-se en el panell de control virtual de qualsevol activitat. Sí! Presencial o virtual!  Per fer-vos una idea del seu potencial, animeu-vos a seguir aquesta activitat del Museu de l’Empordà que vam crear fa 4 mesos: “De l’oblit al TikTok”.

JAMBOARD

Aquesta és una pissarra virtual creada per Google que permet desenvolupar dinàmiques participatives i crear projectes a través de metodologies centrades en el Design Thinking.  Una gran eina per aplicar durant jornades de treball on apareixen moltes idees, que permet integrar documents, imatges i vídeos, dibuixar i escriure amb total llibertat! És una de les eines més versàtils que hem trobat per treballar en obert i per assegurar que aquelles persones amb més dificultats per comprendre com funcionen certes eines tecnològiques puguin participar sense mals de cap! Mireu els resultats de 3 hores de treball de prop de 100 professionals del dels àmbits de la culura i l’educació.- > Jamboard Jornada Edcamp Museus i Eduació

Lliçó apresa no només va de tecnologia i d’eines digitals sinó de les persones que les utilitzen i de quins usos n’extreuen segons les seves necessitats.- Ara ja coneixeu les nostres eines preferides. Quines són les vostres?

Laura Álvarez i Pere Cañanda


Descobreix el nostre espai de suport mutu en el sector cultural, una proposta que neix de la preocupació i de les dificultats que han d'afrontar els diferents actors de l'escenari cultural davant d'un context marcat per la incertesa, el canvi i la inestabilitat. Un espai on alliberem els nostres aprenentatges, eines i metodologies. Una proposta d'acompanyament personalitzat en la cerca de recursos i d'informació d'interès per a agents culturals en el marc d'un context de gran incertesa